Jutulstua, som er klubbens tilholdssted, har adresse skuiløkka 15.

Idrettslaget Jutul ble stiftet i 1930, da som Viking A.I.L. A.I.L. står for Arbeidernes Idrettslag. Klubben byttet navn til IL Jutul i 1945 for å unngå navneforveksling med Viking i Stavanger. Navnet Jutul er en dialektform av ordet jotun (troll).

Jutuls gamle klubbhus på østsiden av elven ble oppført på dugnad og sto ferdig i 1951.
Se startsiden (nestøverste kart).

På klubbens hjemmeside står (2020) følgende (noe redigert):
"Idrettslaget Jutul er et fleridrettslag med ca. 1000 medlemmer. Vi har hockey (tilholdssted er Bærum ishall på Rud), Fotball (holder til på Skuisletta) og Ski-/ friidrettsgruppe som også har tilholdssted på Skuisletta ved Skuibakken.

Jutul har også idrettsskole for barn. Barna kan delta på idrettsskolen fra de er 5 til de er 12 år, og vi har Adrenalingruppa som er for ungdom fra 13 til 19 år. Tilbudet ved idrettsskolen er meget allsidig og anbefales for de som liker å drive med mange aktiviteter og for de som fortsatt leter etter noe de har lyst til å drive med.

Jutulstua og det gamle klubbhuset er mulig å leie for medlemmer og ikke-medlemmer.

På Skui har vi sandvolleyballbane, lysløyper, akebakke og skileik som kan brukes av alle. Vi har egen bålplass. Det er rom for både bursdagsfeiring og aktivitetsdager.

Vi har også fotballbaner på gress, grus og kunstgress, og vi har egen ballbinge. Kiosken til Jutul er åpen i fotballsesongen.

Medlemmer har mulighet til å trene i et styrkerom som ligger i idrettsdelen av Jutulstua.

I ishallen på Rud er det aktivitet store deler av året, med en liten pause med barmarkstrening når isen er borte. Jutul Hockey har egen kiosk (åpen for alle) og vi disponerer styrkerom. Det arrangeres hockeyskole for de yngste, og vi har lag for de fleste aldersklasser; U8, til Old Boys.

Ski og friidrett har skigrupper for alle aldre og en liten orienteringsgruppe i sommerhalvåret. De voksne har trimgrupper for damer og herrer; Hornigjengen og Jutulkara."

Fotballgruppa er den største, og A-laget rykket i 2007 opp til 3. divisjon. I 2010 havnet de på tredjeplass i avdeling 3.

Hockeyen i Jutul startet opp tidlig på 1950-tallet, og den gangen var Bærum den førende hockeykommunen i landet.
På begynnelsen av 2000-tallet var Jutul Hockey i toppen av 2. divisjon med 3 andreplasser og
3 seriemesterskap, men uten å ta skrittet opp i nest øverste nivå i norsk hockey. Man har i denne tiden hatt en jevn tilvekst fra egen juniorstall, samtidig som nedtrappende Friskstjerner som Dag Høyem og Rikard Fjeld har vært med å prege hockeykamper i Bærum ishall. Tidligere Frisk- og Landslagsmålvakt Halvor Hårstad-Evjen spilte også i perioder for Jutul etter storhetstiden i Frisk.

Jutul Hockey spilte fra sesongen 2011/2012 i 1. divisjon. De spilte her frem til 2013/2014, da de ble nødt til å ta steget ned til 2.divisjon av økonomiske årsaker. I disse årene gikk laget gjennom et generasjonsskifte der flere gamle storheter forsvant, og laget ble preget av yngre spillere.

I 2023 fikk Lars Aatlo, styreleder i Jutul ishockey, prisen som Årets bankende hjerte.
Klubben prøver å få til en gratis hockeyskole, hvor alle kan låne utstyr og prøve idretten. De prøver å få med flere fra andre sosiale lag og andre kulturer, og de har fått penger fra Sparebankstiftelsen for å drive utlån av gratis utstyr.

Sesongen 2018/2019 slo Jutul A-lag seg sammen med Eiksmarka Ishockeyklubb, og spiller under navnet Jutul/Eiksmarka i 3.divisjonen. Dette førte til at flere gamle storspillere kom tilbake til klubben.

IL Jutul arrangerer "Opp Kantebakk", som er 2 km langt med en stigning som på det bratteste er 40 %! Løpet ble arrangert første gang i 2005.

I 2011 var Jutul med å starte en ny øvelse som ble kalt Langrennscross. Det var en form for skilek med blant annet kulekjøring, doserte svinger og baklengshopp. Jutul arrangerte KM det året.

Jutul-treffen
Jutul-treffen er en årviss fotballturnering (5'er-fotball) for yngre lag (8−10 år) som arrangeres av Idrettslaget Jutul. Turneringen ble første gang arrangert i 1984, og er en av Norges største og mest populære fotballturneringer. I 2019 deltok 15 klubber med 198 deltagende lag og 594 spilte kamper.


Kilder:

Lokalhistoriewiki

jutul.net

Wikipedia

Jubileumsjutulen. Idrettsglede i 90 år. Hefte utgitt av IL Jutul

Budstikka 9. mars 2024

Jutul har stor aktivitet på Skuibakksletta ved Skuibakken. Vi ser klubbhuset midt i bildet.
Kilde:
jutultreffen.net
Til høyre: Logo for IL Jutul
Kilde: Store Norske Leksikon

IL Jutul

Løpslaget til IL Jutul 1940. Fra venstre ser vi Torleif Stenerud, Oddvar Nilsen,
Roald Martinsen, Kåre Olsen, Ola Otterstad og Rolf Veiby. Kilde: Bærum bibliotek

Jutulstua i sydenden av klubbhuset 2020. Sett fra øst. Foto: Knut Erik Skarning
Den gamle Jutulbanen på østsiden av elven 2020. Sett fra syd. Se startsiden (nestøverste kart). Dette var også klubbens gamle ishockeybane. Den var i bruk fra omkring 1945 til 1989. Her trente vår norske mester i diskos, Kristian Johansen, i to tiår. Klubben hadde friidrettsskole her fra 1950 til 1990, bare avbrutt av noen år på Gommerudbanen og Natobanen. Det var et yrende liv her, med fotballkamper og alle former for trening. I dag er denne gressbanen reservebane for fotballgruppen i Jutul, og det spilles av og til kamper her. Foto: Knut Erik Skarning
Det gamle klubbhuset, Jutulhuset, på østsiden av elven 2020. Se startsiden (nestøverste kart). Huset sto ferdig 1951. Det ble bygget av materialer fra gamle "tyskerbrakker" som de fikk billig etter andre verdenskrig (1940−1945). Jutul brukte huset som klubbhus frem til 1985/1987, da det nye klubbhuset oppe ved sletta ved Skuibakken sto ferdig. Huset har senere blitt benyttet til noe trening og til sosiale sammenkomster. I dag (2020) bruker en yogaskole lokaler i huset.
Sett fra vest. Foto: Knut Erik Skarning
Jutul var i mange år blant de beste vollyballklubbene i landet. Fra venstre ser vi Marte Rønningen, Åse Otterstad, Inger Bjørnbakken og Reidun Andersen.
Kilde:
Vestmark-kalenderen 1985. Laget av Harald Kolstad
Et bedrift-skirenn ved Jutulhuset omkring 1952. I bakgrunnen ser vi stillaset på Jutuls hoppbakke Breskebakken. Se bildet nedenfor og se startsiden (nestøverste kart).
Kilde:
Vestmark-kalenderen 2008. Laget av Harald Kolstad
Breskebakken. Kilde: Harald Kolstads bildesamling

 

Tilbake til startsiden